Total Pageviews

Friday, 2 October 2015

GEMPAQ: Petani Mengorek Tulang Mammoth dalam Ladang Kacang soya

Baca boleh,, Percaya jangan..

Apa yang orang barat tipu pulak kali ni jumpa tulang binatang pulak. Jom kita lihat video ini.


Petani menggali dalam Ladang Michigan  terkejut apabila mengetahui apa yang ternyata menjadi tulang raksasa lapan kaki di bawah permukaan tanah.

Petani menggali dalam bidang Michigan terkejut apabila mengetahui apa yang ternyata menjadi Kusut tulang raksasa lapan kaki di bawah permukaan. . VPCAfter hari yang penuh dengan menggali melalui medan kacang soya berhampiran Chelsea, Mich, penyelidik di Universiti Michigan mengesahkan penemuan yang agak luar biasa seorang petani: set besar tulang milik seorang raksasa tdk jelas.Penemuan petang Khamis mewakili salah satu daripada set lengkap tulang mammoth woolly yang pernah ditemui di negeri ini, kata Dan Fisher, seorang profesor di Universiti Michigan dan Pengarah Muzium Paleontologi."Ia adalah hari yang cukup menarik," James Bollinger, seorang penggali dan tempatan pemastautin yang dipinjamkan khidmatnya untuk menggali, memberitahu Free Press hari ini. "Saya telah menggali selama 45 tahun dan saya tidak pernah digali apa-apa sehingga seperti itu."Tulang-tulang telah pertama kali ditemui pada hari Isnin, dalam apa berjumlah kemalangan tulen. Jiran Trent Satterthwaite dan James Bristle, kedua-dua petani, adalah di ladang Bristle di Scio Church Road di Lima Township, bekerja untuk mengalirkan air dari bahagian padang.Mereka yang telah digali kira-kira 8 kaki dalam apabila bahan kayu seperti mula muncul. Tidak lama selepas mereka menyedari kayu itu sebenarnya tulang.


 Penyelidik di University of Michigan digali mayat raksasa  di Chelsea pada hari Jumaat. (Foto: Ihsan daripada Universiti Michigan)


 "Saya fikir kita hanya mendapat dinosaur atau sesuatu," Satterthwaite teringat bergurau dengan bulu.Mereka kemudian menghubungi Universiti Michigan, yang merujuk mereka untuk Fisher.Dalam twist yang luar biasa, Fisher berkata Bristle memberikan kepadanya satu hari untuk menggali di atas tanah, kerana jadual pertanian yang ketat terikat kepada musim menuai. Bristle tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen Khamis.Maka pada pagi Khamis, satu hari menggali pecut liar berlaku.Kira-kira 15 orang dari universiti itu tiba dengan beberapa yang lain muncul untuk melihat. Satterthwaite dan penggali tempatan, James Bollinger, dipinjamkan membantu mereka dengan beberapa alat berat.Bersama-sama, mereka membongkar satu mengejutkan 20% atau lebih tulang mammoth woolly ini. Ada kepala dan gading, beberapa tulang rusuk, satu set tulang belakang, dan banyak lagi.Walaupun terdapat kira-kira 30 mammoths tdk jelas didapati di Michigan, hanya lima atau kurang telah ditemui setakat meluas, kata Fisher.
"Kita tidak berhenti untuk makan atau minum," katanya. "Ia adalah sukar, hari yang sibuk kerja, tetapi setiap sedikit berbaloi."Tapak penemuan rangka raksasa tdk jelas di Chelsea pada hari Jumaat. (Foto: Trent Satterthwaite)

Ini raksasa tertentu mungkin telah dibunuh oleh manusia 10,000 atau 15,000 tahun yang lalu, kemudian disimpan di dalam kolam, yang merupakan satu teknik pemeliharaan pada masa itu. Banyak bahagian yang hilang telah mungkin dimakan oleh manusia, kata Fisher.

Dan raksasa itu, yang berusia 40-an atau 50-an apabila ia meninggal dunia, mungkin tidak secara teknikal menjadi ". Kusut" Sebaliknya, ia boleh menjadi "raksasa Jeffersonian" - gabungan antara raksasa tdk jelas dan raksasa Columbia, menurut Fisher.

Tulang-tulang yang disimpan berdekatan buat sementara waktu. Ia tidak jelas pada Khamis sebagai mana mereka akhirnya akan berakhir. Mereka perlu dibersihkan dan kering, dan maka nilai penyelidikan mereka akan lebih tepat dinilai.

Satterthwaite hanya gembira untuk memainkan peranan.

"Anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk menang lotto daripada melakukan apa yang kita hanya lakukan," katanya.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Recent Posts Widget

KLIK JANGAN TAK KLIK

Tingkatkan trafik anda di sini

My Bloglist