Total Pageviews

Saturday, 21 June 2014

PETUA TAHAN LAMA

^Apa yang saya ingin kongaikan adalah petua dan tip untuk menyimpan dan membuat stok cili kering.                                       
Ikuti cara-cara berikut:
Guntingkan cili, lepas tu basuh ... biji buang yer... kan masa gunting tu buang bijinya yang berterabur tu .. kalau terlebih banyak makan biji cili padai nanti apendik pulak .. free ja kna.
Selepas basuh rebus cili kering itu sampsi medidij, bukan apa ini dapat mengelakkan sakit perut apabila makan nanti.
Biarkan ia sejuk. Dan lebih elok ditapis airnya.
Kemudian kupas bawang merah dan bawang putih.
Selepas sejuk kisarkan cili kering bersama bawang-bawang tersebut bersama sedikit air.
Kisar sehingga lumat dan sebati dan simpan dalam tapawe yang tertutup. Kemudian simpan dalam peti ais. Insyaalah tahan lebih dari 2 minggu.
Satu tip yang berguna untuk anda  masa mengisar tu boleh juga diletakkan sesudu minyak masa supaya tahan lebih lama.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KLIK JANGAN TAK KLIK

Tingkatkan trafik anda di sini

My Bloglist