Bahan-bahan:
1 ekor ayam
2 biji bawang merah | untuk merebus
½ sudu teh serbuk kunyit | “
5 ulas bawang putih | dikisar
10 biji bawang merah | dikisar
7 cm halia
3 batang serai | dititik
5 sudu makan minyak
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk ketumbar
150gm kismis
10 biji cili kering
300ml santan pekat - kakcu kurangkan santan
Garam secukup rasa
1 ekor ayam
2 biji bawang merah | untuk merebus
½ sudu teh serbuk kunyit | “
5 ulas bawang putih | dikisar
10 biji bawang merah | dikisar
7 cm halia
3 batang serai | dititik
5 sudu makan minyak
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk ketumbar
150gm kismis
10 biji cili kering
300ml santan pekat - kakcu kurangkan santan
Garam secukup rasa
3 sudu madu
Cara memasak:
1.Rebus ayam seekor dengan memasukkan bawang dan serbuk kunyit.Setelah masak toskan ayam.
2.Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan goreng hingga kekuningan. (kakcu panggang ayam dlm oven dgn suhu 180 darjah selama 1 jam - sehingga masak)
3.Untuk bahan kuah:Panaskan minyak masak di dalam kuali.Tumis semua bahan-bahan kisar dan serai hingga naik bau.
4.Selepas itu masukkan serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar.Kacau hingga wangi.
5.Seterusnya masukkan santan dan kismis yang telah dikisar masak hingga agak pekat.Tambahkan madu dan garam secukup rasa.
6.Letakkan ayam dalam pinggan yang cantik, tuangkan kuah dan hias dengan cantik.
1.Rebus ayam seekor dengan memasukkan bawang dan serbuk kunyit.Setelah masak toskan ayam.
2.Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan goreng hingga kekuningan. (kakcu panggang ayam dlm oven dgn suhu 180 darjah selama 1 jam - sehingga masak)
3.Untuk bahan kuah:Panaskan minyak masak di dalam kuali.Tumis semua bahan-bahan kisar dan serai hingga naik bau.
4.Selepas itu masukkan serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar.Kacau hingga wangi.
5.Seterusnya masukkan santan dan kismis yang telah dikisar masak hingga agak pekat.Tambahkan madu dan garam secukup rasa.
6.Letakkan ayam dalam pinggan yang cantik, tuangkan kuah dan hias dengan cantik.
Salamat mencuba
No comments:
Post a Comment