Total Pageviews

Wednesday, 31 July 2013

Loyang Manis :Kalau Satu Mampu, Kalau Lebih Satu...



Sidang teh tarik kami tengah malam semalam dihangatkan dengan pengakuan seorang rakan: "Aku dah berkali-kali cuba bagi tau isteri aku yang aku ni ada 'girlfriend' tapi dia buat tak tau, dia buat dhek aje!"

"Akikkk? Macam mana tu? Betui ka dia buat tak tau? Kalau betui, petua apa yang hang pakai? Boleh hang tolong ajar kami?" sambut seorang rakan dengan nada yang sangat teruja.

Kawan yang peitama itu berkata: "Soal aku sayang perempuan lain ni, tiap-tiap hari aku bagi tau dia. Setiap kali berSMS, dia akan bagi tau aku, Iluv U. Akupun balas I luv U2, Aku tak tulis “too tapi sengaja tulis ‘2' supaya dia faham yang aku sudahpun menduakan dia.

Tapi itulah yang aku hairan, dia boleh buat tak tahu sedangkan aku sudah pun berterus terang, selain dia, ada lagi perempuan yang aku sayang.

Kami semua ‘bantai' ketawa mendengar pengakuan rakan saya itu. Saya sendiri tidak tahu nak kata apa, melainkan hanya ketawa.

Saya kurang pasti sama ada rakan saya itu cuba berhelah dengan isterinya, ataupun berterus terang dengan isterinya. Dan lagi, kami turut menyangka dia berkata benar apabila memberitahu isterinya tidak kisah atau buat tidak tahu dengan apa yang dia beritahu

“Hang jangan dok syok sendiri la, bro! Kalau hang betul-betul berani, hang cakap terus terang dengan bini hang, aku nak tengok," kata saya, sengaja mencabar.

Apa yang dikisahkan oleh rakan saya, itu adalah helah berbahasa semata-mata. Helah berbahasa tidak ada kena mengena dengan soal berani ataupun sikap jujur dan mahu berterus terang.

Helah berbahasa bagaimanapun tidak boleh dianggap sebagai bohong. Apa yang penting ialah bagi pihak yang menerima mesej itu, sama ada dapat atau tidak ‘menangkap' apa yang mahu disampaikan.

Setelah reda sedikit ketawa kami mendengar cerita rakan itu, seorang lagi rakan pula ambil alih sidang dengan cerita apa yang berlaku antara dia dengan, isterinya.

Menurut kawan yang kedua itu, pada suatu petang, tatkala dia dan isterinya duduk menghadap cawan teh dan pisang goreng, datang mood dia hendak bergurau ‘kasar’ dengan isterinya.

Maka, dia pun bérkata: “Orang lelaki, kaiau hanya ada satu isteri, sebenarnya masih tak cukup syarat!"

“Tak cukup syarat? Apa pasal pulak?" tanya si isteri terpinga-pinga.

Menyedari pancingnya sudah mengena, kawan saya itu menyambung: “Memanglah tak cukup syarat. Nama pun is three, mestilah tiga. Kalau is one baru satu, is two masih tak cukup. Hanya is three baru cukup."

Yakin hujahnya itu masih boleh dilanjutkan untuk menyampaikan maksudnya yang sebenar - kerana apa yang saya tahu, dia sememangnya berhajat malah sudah ada calon pun yang memungggu - kawan saya itu tidak dapat menahanketawa kerana berasa dirinya sudah menang dalam pusingan yang pertama itu.

Namun dia tidak sedan isterinya itu sebenarnya jauh lebih bijak.

“Ok, abang tahu bahasa Inggeriskan? Dalam grammar (tata bahasa) bahasa Inggeris, ada singular (tunggal), ada plural (lebih daripada satu). Kalau singular macam mana abang, apa beza singular dengan plural?"

Maka dijawab oleh si suami dengan penuh yakin, “Kalau singular, tak ada ‘s'. Kalau plural, ada ‘s'."

"Ok, pandai pun abang ingatkan dah lupa."

Maka tersengih-sengihlah si suami - sebagaimana yang diakuinya kepada kami - mendengar pujian itu.

Berkata pula si isteri: “Sekarang abang ada berapa isteri?"

“Satu!"

“Abang mampu atau tidak?"

“Mampu apa? Sara awak? Tentulah mampu. Ada awak rasa tak cukup apa-apa lagi?”

“Tidaklahl Saya tanya abang mampu atau tidak? Maknanya abang mampulah ye?"

"Ye, abang mampu!"

"Ok, sekarang isteri abang ada berapa?" tanya isterinya lagi.

“Tanya lagi... satulah," jawab si suami.

“Ok, satu, mampu tidak ada ‘s' kan? Kalau lebih daripada satu?"

"Alamak! MAMPUS!"






Tuesday, 30 July 2013

Dortmund tebus 'dendam' tewaskan Bayern


PIALA JADI PERANGSANG MUSIM BARU: Kapten Borussia Dortmund, Sebastian Kehl, menjulang Piala Super Jerman, selepas mengalahkan Bayern Munich dalam satu perlawanan hebat kelmarin.
DORTMUND (Jerman): Borussia Dortmund berjaya 'membalas dendam' atas kekalahan dalam final Liga Juara-Juara kepada musuh ketat, Bayern Munich, dengan memenangi pertandingan Piala Super Jerman 4-2 kelmarin.
Dengan kemenangan tersebut, Dortmund menafikan jurulatih baru Bayern, Pep Guardiola, piala pertamanya dan menimpakan kekalahan pertama ke atasnya sejak mengambil alih tugas sebagai jurulatih kelab Jerman itu daripada Jupp Heynckes.
Dortmund, yang bermain di padang sendiri, membuka jaringan pada minit keenam apabila penjaga gawang Bayern, Tom Starke, membuat kesilapan dan kemudian gagal menyelamatkan tandukan Marco Reus.
Robert Lewandowski menambah satu lagi jaringan beberapa minit kemudian tetapi gol itu tidak disahkan kerana beliau berada dalam keadaan ofsaid.
Namun, Bayern berusaha meningkatkan serangan dengan Arjen Robben, Thiago Alcantara dan Mario Mandzukic mengetuai barisan serangan tetapi gagal menembusi benteng Dortmund.
Dalam separuh masa kedua, perlawanan yang disaksikan lebih 80,645 penonton itu menjadi bertambah sengit dengan jaringan tiga gol dalam masa tiga minit.
Robben, yang menjaringkan gol kemenangan sewaktu kededua pasukan bertemu dalam final Liga Juara-Juara, menyamakan kedudukan menerusi tandukan ke penjuru gawang selepas menerima umpanan cantik Philipp Lahm.
Namun, selang beberapa saat kemudian, satu keadaan kelam-kabut di depan gawang Bayern menyaksikan pemain bek, Daniel van Buyten, tertanduk bola ke belakang yang hanya dapat diperhatikan Starke, yang menggantikan penjaga gawang utama, Manuel Neuer, bagi membolehkan Dortmund berada di depan semula.
Dortmund menjaringkan gol ketiganya selepas Ilkay Gundogan membuat tendangan menyerong ke sudut gawang.
Walaupun ketinggalan, Bayern terus meningkatkan serangan dan sekali lagi Robben memberi harapan kepada pasukannya apabila merapatkan jurang pada minit ke-60 selepas satu gerakan cantik dengan Lahm.
Pemain midfield Thomas Mueller hampir menambah satu lagi jaringan bagi Bayern tetapi percubaannya hanya singgah di palang gol.
Namun, Dortmund tidak membenarkan Bayern terus bangkit apabila pemain gantian, Pierre-Emerick Aubameyang, yang baru dibeli daripada kelab Saint Etienne, dari Perancis, membuat umpanan cantik kepada Reus untuk menjaringkan gol keempatnya.
Kemenangan itu memberikan permulaan yang memberangsangkan bagi Klopp menjelang bermulanya musim baru Bundesliga pada 9 Ogos in

Monday, 29 July 2013

Tiga lelaki aktif pecah rumah tumpas

NIBONG TEBAL - Polis memberkas tiga lelaki yang dipercayai aktif melakukan kegiatan pecah rumah dan sekolah termasuk sekolah agama di sekitar daerah ini.
Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan (SPS), Superintendan Shafien Mamat berkata, suspek berusia antara 20 dan 30 tahun itu diberkas polis peronda di Taman Rebana, Sungai Bakap di sini awal pagi Khamis lepas.Sambung...

Saturday, 27 July 2013

Kisah Lucu; SUDU


 
Di sebuah klinik yang terletak berhampiran sebuah kampung...

Doktor : Awak nampak tak sihat? (sambil mengambil stetoskop)

Pak Pandir : Pening kepala, sakit dada….. doktor.

Doktor : Aaa…. suhu badan awak tinggi, ambil ubat ni… makan 2 sudu, 3 kali sehari.

Pak Pandir : Terima kasih.

Seminggu kemudian…..

Doktor : Eh, kamu lagi? Apa pulak masalah awak?

Pak Pandir : pening kepala,…. sakit dada hilang dah…. TAPI sakit perut pulak….(sambil mengerang…)

Friday, 26 July 2013

Alvin, Vivian bebas dengan jaminan


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan penulis blog seks Alvin Tan dan pasangannya Vivian Lee dibebaskan dengan jaminan RM30,000.

Ibu kepada Alvin dan seorang saudara mereka menandatangani bon jaminan untuk kedua-dua tertuduh.

Tan, 25, yang disapa pemberita selepas dibebaskan itu kelihatan masih mampu tersenyum selepas lapan hari ditahan namun Lee, 24, mengelak apabila wajahnya cuba dirakam oleh para jurugambar yang menghurungnya di luar mahkamah.  Sambung..

Thursday, 25 July 2013

William, Kate, menunjuk-nunjuk anak diraja mereka yang baru lahir

Newly born son: Britain's Prince William and Kate, Duchess of Cambridge hold the Prince of Cambridge, Tuesday as they pose for photographers outside St. Mary's Hospital exclusive Lindo Wing in London where the Duchess gave birth on Monday. The Royal couple are expected to head to London’s Kensington Palace from the hospital with their newly born son, the third in line to the British throne. (AP/Lefteris Pitarakis)

Anak yang baru dilahirkan: Britain Putera William dan Kate, Duchess of Cambridge memegang Prince of Cambridge, Selasa kerana mereka menimbulkan untuk jurugambar di luar Hospital eksklusif Lindo Wing St Mary di London di mana Duchess melahirkan pada hari Isnin. Pasangan Diraja dijangka menuju ke Istana Kensington London dari hospital dengan anak mereka yang baru dilahirkan, yang ketiga dalam garis ke takhta British

Wednesday, 24 July 2013

Khasiat buah manggis

Manfaat Buah Manggis 300x187 10 Manfaat Buah Manggis Untuk KesehatanManfaat Manggis telah kita ketahui sejak dari dulu dan manfaat manggis bagi kesehatan telah terwujud dan digunakan baik itu secara tradisional ataupun secara modern di Asia Tenggara, Cina, Afrika untuk mengobati berbagai masalah kesehatan. Untuk saat ini banyak sekali kita temukan berbagai makanan dan  olahan dari buah manggis dimana tidak mengurangi kandungan zat yang terdapat dalam buah manggis saat kita mengkonsumsinya. Buah Tropis yang memiliki banyak manfaat dan khasiat ini juga dikenal sebagai “Ratu Buah” dimana sebagian besar penghasil buah manggis yaitu, Indonesia salah satunya.,, Sambung,,,,

Saturday, 20 July 2013

Pelajar Dirog0L Teman Lelaki yang berusia 48 tahun

 
KUALA KANGSAR – Seorang pelajar sebuah istitusi pengajian tinggi (IPT) di sini dirogol teman lelakinya, Jumaat lalu.
Dalam kejadian jam 2.30 petang itu, suspek berusia 48 tahun itu menggunakan helah mengajak mangsa keluar bersiar-siar di sekitar pekan Kuala Kangsar sebelum berhenti di sebuah rumah kosong bagi melakukan perbuatan terkutuk itu. sambung...

Gempak Di China: Lelaki diceraikan kerana anu kecil


 

Seorang wanita menceraikan lelaki yang dikahwininya empat tahun lalu kerana kemaluannya kecil.

Wanita itu, kakitangan kerajaan, Zhang berkata, bekas suaminya gagal menunaikan janji untuk mengadakan seks tiga kali seminggu.

Zhang, 25, menyelar suaminya, Zhou, 30, dengan berkata: “Kemaluannya begitu kecil. Serupa kanak-kanak. Hanya panjang 5 sentimeter. Kami tidak pernah mengadakan seks sepanjang perkahwinan kami,” katanya.


Menurutnya, mereka berkenalan pada 2008 menerusi seorang rakan dan berkahwin lima bulan kemudian.

Dia mahu mengadakan seks dengan lelaki itu sebelum berkahwin tetapi Zhou berkata, dia enggan kerana patuh pada ajaran agama.
Zhang berkata, dia hanya mengetahui mengenai masalah suaminya pada malam hari perkahwinan mereka.

“Dia tidak dapat menunaikan tanggungjawab sebagai suami. Kami bergaduh sepanjang malam dan saya ada menyuruhnya berubat, tetapi dia enggan,” kata wanita itu

Murahnya Harga Dara Remaja-Remaja Melayu Sekarang

Kisah Benar Remaja-Remaja Melayu Hilang Dara: KUALA LUMPUR: Mengaibkan apabila semakin ramai remaja perempuan beragama Islam di negara ini kehilangan dara pada usia muda.
Lebih membimbangkan, segelintir mereka berbangga dengan status itu dan beranggapan remaja yang masih dara sebagai kelompok ketinggalan zaman.Sambung...

Info: Hukum suami menjilat kemaluan isteri


Menjilat kemaluan isteri adalah perkara yang jarang dibincangkan secara terbuka kerana masyarakat kita sangat sensitif dan pemalu. Jika dibuat kajian 98 peratus pasangan suami isteri melakukan "oral sex" ini. Jika ini membahagiakan pasangan suami isteri dalam menikmati perhubungan seks. Sila baca posting ini. Apakah hukumnya menjilat kemaluan isteri anda?

Allah SWT menciptakan tubuh manusia dengan fungsi masing-masing. Justeru Islam melarang dari mendatangi isteri dari ‘duburnya’ dan juga semasa haid atau nifas, kesemua pengharaman ini mempunyai dalil dan nas yang khusus. Namun isu ‘oral seks’ tidak mempunyai dalil khusus yang melarang, ini menyebabkan berlakunya perbezaan pendapat di kalangan ulama Islam.

Ulama sepakat bahawa jika sekadar menyentuh atau menggosok kemaluan suami dan isteri tanpa ‘oral seks’, adalah dibenarkan menurut para ulama Islam kerana ia tergolong dalam bentuk aktiviti menaikkan syahwat antara suami isteri yang diharuskan.

Berkenaan isu oral seks, ulama terbahagi kepada dua kumpulan :-

Yang mengharuskan

Dr Syeikh Yusof Al-Qaradawi (rujuk www.islamonline.net) berfatwa harus untuk mencium kemaluan isteri atau suami dengan syarat tidak menghisap atau menelan apa jua ceceair yang keluar darinya. Menelan atau menghisap sebegini adalah MAKRUH disisi Islam kerana ia salah satu bentuk perlakuan zalim (meletakkan sesuatu tidak pada tempatnya) dan melampaui batas dalam hubungan seksual.

Apa yang pasti diharamkan menurut beliau adalah ‘anal sex’ atau seks melalui lubang dubur, kerana terdapat nas yang jelas mengharamkannya, adapun ‘oral seks’ tiada sebarang nas jelas dari Al-Quran dan hadis yang melarangnya.

Pandangan ‘harus’ atau boleh dilakukan ini dikongsi oleh Mufti Mesir, Syeikh Dr Ali Al-Jumaah dan juga Dr. Sabri ‘Abdul Ra’ouf (Prof Fiqh di Univ Al-Azhar) apabila mereka menegaskan, tindakan ini harus selagi mana ianya benar-benar dirasakan perlu bagi menghadirkan kepuasan kepada pasangan suami dan isteri, terutamanya jika ia dapat menghindarkan pasangan ini dari ketidakpuasan yang boleh membawa mereka ke lembah zina kelak.

Friday, 19 July 2013

Alvin Tan dan Vivian Lee: Blogger hina Islam didakwa


HADAPI TIGA TUDUHAN: Pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee kini ditahan reman sementara menantikan hari perbicaraan. - Foto AP

KUALA LUMPUR: Pasangan kontroversi Alvin Tan dan Vivian Lee semalam dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini atas tiga pertuduhan berhubung tindakan mereka mempersendakan umat Islam dalam Facebook serta mempamerkan gambar-gambar lucah dalam blog mereka.
Bagi pertuduhan pertama, pasangan itu dituduh menerbitkan bahan berunsur hasutan di Facebook bertajuk Alvin and Vivian-Alvivi' dengan gambar bertajuk "Selamat Berbuka Puasa dengan Bak Kut Teh (sup tulang babi)...Wangi, enak, menyelerakan!!!" bersama logo Halal di sebelahnya.
Mereka dituduh melakukan kesalahan itu di Kompleks Mutiara Jalan Ipoh, Batu 3 1/2, Kuala Lumpur, antara 11 dengan 12 Julai lalu.
Mereka didakwa mengikut subseksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948.
Di bawah akta itu, mereka boleh dikenakan denda maksimum RM5,000 ($1,980) atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya.
Bagi pertuduhan kedua, pasangan itu didakwa memuat naik di laman Facebook mereka satu kandungan gambar dan komen sama yang berkemungkinan menyebabkan perasaan permusuhan antara penganut agama berlainan.
Kandungan itu telah dibaca di Syed Restaurant, Jalan Dang Wangi, di sini antara 11 Julai dengan 12 Julai lalu.
Mereka didakwa mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara minimum dua tahun dan maksimum lima tahun jika sabit kesalahan.
Bagi pertuduhan ketiga, Tan dan Lee didakwa mempamerkan gambar-gambar lucah di laman www.alviviswingers.tumblr.com antara 9 malam dengan 2 pagi pada 6 dan 7 Julai lalu.
Mereka didakwa mengikut subseksyen 5(1) Akta Penapisan Filem 2002.
Jika sabit kesalahan, mereka boleh didenda sekurang-kurangnya RM10,000 atau maksimum RM50,000 atau boleh dipenjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya.
Pertuduhan terhadap Tan, 25 tahun dan Lee, 24 tahun, dibacakan di hadapan Hakim Murtazadi Amran.
Pasangan itu kelihatan tenang dan bersahaja ketika pertuduhan dibacakan satu persatu kepada mereka.
Masing-masing tidak mengaku salah dan berkata:
"Saya minta dibicarakan".
Hakim Murtazadi tidak membenarkan pasangan itu dibebaskan dengan ikat jamin atas sebab kepentingan awam.
Justeru, Tan akan ditahan di penjara Sungai Buloh sementara Lee pula di penjara Kajang.
Kes mereka akan didengar lagi di mahkamah pada 23 Ogos ini. - Agensi.

Janda Rakam Anak Projek!!!,

Seorang janda bukan sahaja bertindak keji membiarkan anaknya diratah teman lelakinya,
malah tambah jijik dia tergamak merakam aksi rogol itu menggunakan telefon bimbit untuk kepuasan nafsu. Gambar Fail



sambung bacaan http://senapisanapang.blogspot.com/2013/07/janda-rakam-anak-projek_5276.html

Dommesc film Box office

Top 10 at Domestic Film Box Office, Weekend of Jul. 5-7, 2013

Top 10 Health & Medical Information Websites on June 2013

Top 10 Health & Medical Information Websites – June 2013

Wednesday, 17 July 2013

Click Here Air kelapa muda dijual RM4.50 sebungkus di Kangar


KANGAR – Seorang peniaga di bandar ini dikesan mengambil kesempatan mengaut keuntungan berganda dengan menjual air kelapa muda dengan harga RM4.50 sebungkus pada awal Ramadan lepas. sambung...

Beckham yakin Moyes boleh menang

 

Beckham yakin Moyes boleh menang

LONDON: David Beckham yakin David Moyes boleh menjuarai Liga Perdana England dalam tahun pertamanya sebagai pengurus baru Manchester United.
Bekas bintang United dan England itu meluahkan keyakinannya walaupun pasukan itu, yang sedang melawat Asia, tewas 1-0 kepada pasukan Singha All Star XI dari Thailand Sabtu lalu.
"Suasana dalam Liga Perdana nampak amat menarik tahun ini memandangkan terdapat begitu banyak perubahan," kata Beckham kepada Sky Sports News.
LONDON: David Beckham yakin David Moyes boleh menjuarai Liga Perdana England dalam tahun pertamanya sebagai pengurus baru Manchester United.
Bekas bintang United dan England itu meluahkan keyakinannya walaupun pasukan itu, yang sedang melawat Asia, tewas 1-0 kepada pasukan Singha All Star XI dari Thailand Sabtu lalu.
"Suasana dalam Liga Perdana nampak amat menarik tahun ini memandangkan terdapat begitu banyak perubahan," kata Beckham kepada Sky Sports News. Continue,,,,

Umur Tinggal Enam Minggu


Seorang Lelaki tua memasuki bilik doktor untuk pemeriksaan fizikal tahunan. Setelah beberapa minit, doktor keluar dan berkata, "Harun, aku minta maaf, tapi kami mendapati anda menghadapi keadaan yang hanya memungkinkan anda untuk hidup 6 minggu sahaja lagi.

"Tapi Doktor," Harun menjawab, "Saya merasa sihat, saya tak merasa lebih baik dari tahun ini... Hal ini tidak mungkin benar. Apakah tidak ada yang boleh saya lakukan?"

Setelah beberapa saat, doktor berkata, "Ya, anda mungkin boleh ke spa kesihatan yang baru di hujung jalan ini dan mandi lumpur setiap hari".

Tuesday, 16 July 2013

Soal jawab Ustaz Azhar Idrus tentang puasa


#Korek Hidung Semasa Berpuasa
Soalan: Adakah batal puasa sekiranya memasukkan suatu benda ke dalam rongga badan seperti mengorek telinga ataupun hidung?

Ustaz: Menurut pendapat yang muktabar dalam kalangan sarjana fikah Mazhab Syafie, tidak batal puasa dengan sebab memasukkan sesuatu ke dalam hidung ataupun telinga melainkan sampai kepada had batin.

Menurut satu pendapat, had batin bagi hidung ialah melepasi tulang hidung dan had bagi telinga pula adalah sampai kepada gegendang telinga.

#Hukum Berkumur Dengan Listerine Pada Siang Bulan Puasa
Soalan: Saya musykil dan ingin mendapat jawapan berkenaan hukum berkumur dengan alat kumur contohnya Listerine ketika berpuasa. Adakah harus ataupun makruh?

Niat saya mahu menyegarkan mulut dan nafas kerana tidak digalakkan kerap gosok gigi ketika siang hari pada bulan puasa.

Ustaz: Menurut pendapat yang muktabar dalam mazhab Syafie, harus berkumur membersihkan mulut atau bersugi sebelum masuk waktu zuhur. Sekiranya selepas waktu zuhur hukumnya adalah makruh. Ini adalah berdasar sebuah hadis di mana Nabi Muhammad berkata yang maksudnya:

"Bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi"

Walaubagaimanapun, Imam Nawawi dalam fatwanya menjelaskan tidak makruh membersihkan mulut sekalipun selepas masuk waktu zuhur. Menurutnya hadis itu bukan melarang membersihkan mulut, tetapi hanya menyatakan kelebihan orang yang berpuasa.

Pendapat Imam Nawawi ini menyatakan tidak mengapa membersihkan mulut dengan ubat pencuci mulut bagi orang yang sedang berpuasa. (rujuk Kitab Majmuk Imam)

#Masuk Air Sebab Sakit
Soalan: Adik saya dimasukkan ke hospital kerana kekurangan air di dalam badan. Doktor memasukkan air ke dalam badannya melalui saluran tiub yang disambungkan pada lengannya. Adakah puasa adik saya batal ataupun tidak?

Ustaz: Menurut pendapat sebahagian sarjana Islam, sekiranya air yang dimasukkan ke dalam badan melalui tiub itu masuk ke dalam rongga seperti perut, maka batal puasa adik and itu. Wajib digantikan puasa yang batal itu selepas sembuh daripada sakit.

Sekiranya dia tidak sedar, tidak wajib diganti puasa itu kerana orang yang pengsan itu tidak wajib berpuasa kerana dia tidak dikira sebagai mukalaf ketika itu.

#Ganti Puasa
Soalan: Pada tahun lepas, saya tidak sempat habis mengganti puasa, adakah saya perlu mengganti dua kali ganda puasa itu pasa tahun ini? Ataupun hanya perlu membayar fidyah?

Ustaz: Sekiranya anda tidak sempat gantu pada tahun lepas, bermakna anda wajib ganti puasa itu pada tahun ini dengan jumlah hari yang sama iaitu tidak bertambah. Tetapi wajib membayar fidyah disamping menggantikan puasa itu sebanyak secupa beras bagi sehari yang ditinggalkan.

#Mengeluarkan Air Mani Dengan Sengaja Pada Bulan Puasa
Soalan: Saya dan suami belum dikurniakan anak. Kami berjumpa dengan pakar sakit puan  dan suami saya diminta melakukan ujian air mani sedangkan dia berpuasa Ramadan. Saya tahu mengeluarkan air mani dengan sengaja akan terbatal puasanya. Namun adakah ia satu dosa besar? Tujuan kami adalah bagi melakukan ujian kesuburan. Apakah hukumnya? Bagaimana pula cara mengganti puasa itu?

Ustaz: Mengeluarkan air mani dengan tujuan membuat ujian kesuburan tetap membatalakn puasa sebagaimana yang disebut para sarjana fikah yang muktabar. Ia dikira berdosa kerana ujian itu boleh dilakukan pada bulan-bulan lain dan tidak termasuk perkara yang penting iaitu berkait dengan menyelamatkan nyawa atau anggota badan daripada mengalami kecacatan sekiranya tidak dilakukan ujian itu.

Wajib diganti puasa yang terbatal itu dengan segera selepas masuk bulan Syawal.

#Fidyah Solat Dan Puasa Untuk Meninggal Dunia
Soalan: Saya mahu bertanya mengenai fidyah ibu saya yang meninggal dunia, tetapi saya tidak tahu sepenuhnya mengenai ibadah solat dan puasa yang ditinggalkan. Sepengetahuan saya, ibu tidak solat sewaktu beliau sakit.

Ustaz: Fidyah hanya boleh dikeluarkan dengan sebab si mati meninggalkan puasa iaitu sekiranya ditinggalkan selama sehari maka fidyahnya adalah secupak beras diberikan kepada fakir ataupun miskin. Sekiranya tidak tahu jumlah yang tepat berapa lama simati meninggalkan puasa, perlu dianggarkan dengan anggaran yang sampai pada sangkaan bilangan hari yang ditinggalkan puasa itu.

Menurut pendapat yang muktabar, sekiranya si mati meninggalkan solat, maka tidak ada fidyah yang wajib dikeluarkan. Namun waris boleh bersedekah dengan meniatkan sedekah itu daripada si mati dan semoga waris dapat memberi manfaat kepada si mati.

#Puasa Pada Bulan Rejab Dan Syaaban
Soalan: Mohon ustaz jelaskan amalan Nabi Muhammad ketika bulan Rejab dan Syaaban?

Ustaz: Dalam hadis-hadis yang sahih menyatakan, Nabi Muhammad memperbanyakkan puasa sunat pada bulan Rejab dan Syaaban, tetapi tidak sampai sebulan penuh.

Amalan yang lebih baik ialah berpuasa sebanyak 15 hari sahaja pada tiap-tiap bulan itu.

Monday, 15 July 2013

lelaki kurang ajar ,tak senonoh..

Sungguh kurang ajar apa yang dilakukan oleh lelaki ini,, Di mana tempat ini saya tidak pasti. mahu tengok gambar seterusnya click link

13034706293143532Harap-haraplah perbuatan terkutuk ini tidak pernah dan tidak akan terjadi di negara kita...WTF

Saturday, 13 July 2013

Nora, Fasha hapus sengketa lama


 

SIAPA sangka hubungan keruh antara aktres Nora Danish dengan Fasha Sandha selama ini kembali jernih selepas Nora melawat anak Fasha iaitu Putra Rayfal Rizal Ashram ketika pelakon tersebut sedang dalam pantang.
Atas sebab itu juga, Nora dan Fasha tiada masalah untuk sama-sama menghadirkan diri memberi sokongan ke majlis pelancaran koleksi baju pengantin milik adik kembar Rizal Ashram Ramli atau Jejai yang berlangsung di Grand Duchess, Fraser Place, Kuala Lumpur, baru-baru ini.  Artikel penuh

Friday, 12 July 2013

Petua Cantik Dan Menawan Seperti Wanita Arab

 
Budaya dan kepercayaan membuat sebahagian besar wanita Arab tidak memperlihatkan kecantikan mereka. Tetapi jangan salah sangka, kecantikan para wanita Arab salah satu yang dianggap eksotik dari seluruh bangsa di seluruh dunia. Apa rahsia mereka? Menurut kajian yang dilakukan Clinique La Prairie di Switzerland, wanita Arab mempunyai kulit tersihat dan termuda berbanding wanita dari dunia lain. Ini beberapa sebabnya .


1. Kulit sihat sesuai tradisi berpakaian, wanita Arab berjaya melindungi kulit dari kerosakan. Mereka juga tidak memberi perhatian lebih pada proses pencoklatan kulit, kerana umumnya warna kulit wanita di kawasan ini berwarna kecoklatan. Bagi mereka, lebih baik tinggal dalam rumah ketika matahari bersinar terik berbanding beraktiviti.


2. Berpakaian sopan dan tudung, Sebahagian besar wanita Arab menggunakan hijab dan tudung dengan alasan agama, sebahagian lagi kerana alasan budaya. Cara ini terbukti berkesan melindungi kulit dari kekeringan akibat hawa panas dan sinar matahari.


3. Penjagaan kulit datang dari kalangan ekonomi yang paling kaya di dunia, para wanita Arab merupakan pelanggan yang bijak dalam memilih kosmetik. Bagi mereka, kualiti produk rawatan sangat menentukan meskipun harus mengeluarkan wang dalam jumlah yang besar. Wanita Arab tidak melindungi kecantikan kulit dengan prosedur seperti botox, laser, dan derma fillers .


4. Makanan-makanan di dunia Arab cenderung diproses dari bahan-bahan segar dan lebih alami daripada sebahagian besar dunia Barat. Peringkat wanita bekerja yang sedikit turut berpengaruh pada stres yang dialami wanita Arab. Umumnya, wanita Arab menjalani kehidupan dengan lebih santai, mereka mempunyai banyak teman dan cuba makan dengan perlahan. Inilah faktor lain kerutan dan penuaan lebih lambat dirasakan oleh para wanita Arab.

Bulan Madu


 
Mak Minah dan Pak Mat ada 4 orang anak perempuan yang sangat disayangi. CT, SERI, MURNI dan SURI.

Suatu hari mereka berpakat untuk kawinkan anak-anak mereka serentak. Selepas diijabkabulkan, keempat-empat anaknya bercadang untuk pergi berbulan madu.

CT berbulan madu ke Pulau Langkawi, SERI ke Pulau Tioman, MURNI ke Pulau Kapas dan SURI ke Pulau Pangkor.

Sebelum pergi Mak Minah dan Pak Mat berpesan, “nanti jangan lupa hantar berita pada mak dan abah, ceritakan macam mana bulan madu korang. Tak payah tulis panjang-panjang, pakai KOD IKLAN aje dah cukup. Ringkas, padat dan cepat”. Panjang lebar Mak Minah memberi arahan pada anak-anaknya.

Seminggu kemudian mereka terima surat dari CT yg bertulis “KFC”. Tercari-carilah kedua suami isteri tu iklan KFC, bila jumpa tersenyumlah kedua-duanya bila membaca iklan yang bertulis “HINGGA MENJILAT JARI”. Berbahagialah si CT tu rupanya kata mereka.

Esoknya terima pula surat SERI yang bertulis “PEPSI”. Maka mereka pun carilah iklan Pepsi dan tersenyum lagi keduanya bila membaca iklan yang bertulis “NIKMATNYA HINGGA KE TITISAN TERAKHIR”. Bahagia juga si SERI rupanya.

Selang beberapa hari kemudian, tiba pula surat MURNI yang bertulis “STANDARD CHARTERED”. Maka dicarilah iklan Standard Chartered, sambil tersenyum mereka membaca iklan tu “BESAR, TEGUH DAN PERAMAH!”.

“Bahagianya si MURNI tu bang,” kata Mak Minah pada Pak Mat.

Seminggu berlalu tapi masih tiada surat atau perkabaran dari SURI. 2 minggu, tak ada juga. Pak Mat dan Mak Minah mula risau dan tertanya-tanya. Masuk minggu ke-3, barulah mereka menerima surat dari SURI dengan isi kandungannya yang bertulis “AIR ASIA”. Maka bergegaslah kedua-duanya mencari iklan penerbangan Air Asia tu, sebab dah tak sabar nak tahu apa yang berlaku pada anak bongsu mereka.

Tapi, bila dibaca Mak Minah dan Pak Mat terkulat-kulat tak tau samada nak senyum atau nak nangis.

“Bahagia ke si SURI tu bang?” tanya Mak Minah pd Pak Mat.

“Ntah…” jawap Pak Mat sambil menerung dan membaca berkali-kali iklan Air Asia tu.

“APA MOTTO IKLAN TU” tanya Mak Minah lagi.

Dengan selamba dan kuat Pak Mat menjawap “7 KALI SEMINGGU - 3 JAM SEKALI - NON-STOP!!”

Thursday, 11 July 2013

JASON MRAZ - I'M YOURS LYRICS



Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you're so hot that I melted
I fell right through the cracks, now I'm trying to get back

Before the cool done run out I'll be giving it my bestest
And nothing's gonna stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some

But I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you will find love love love love

Listen to the music of the moment people dance and sing
We're just one big family
And it's our God-forsaken right to be loved loved loved loved loved
So I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm sure
There's no need to complicate, our time is short
This is our fate, I'm yours

I've been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearer
But my breath fogged up the glass
And so I drew a new face and I laughed

I guess what I be saying is there ain't no better reason
To rid yourself of vanities and just go with the seasons
It's what we aim to do, our name is our virtue


But I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you will find that the sky is yours

So please don't please don't please don't
There's no need to complicate
Cause our time is short
This was, this was, this is our fate, I'm yours

Kisah Lucu: Buku Tidak Bermutu



Noni masuk ke sebuah perpustakaan dan berdiri di depan seorang pegawai perpustakaan tersebut sambil berkata, “Saya mahu komplain!”

“Ada apa, Cik?” petugas perpustakaan bertanya.

“Minggu lalu saya meminjam sebuah buku dari perpustakaan ini, dan buku tersebut sangat tidak bermutu!” jelas Noni.

“Kenapa pula Cik?”

“Hurufnya kecil-kecil, tidak ada ruang di antara perkataan, tidak ada perenggan, semuanya hanya huruf-huruf, tidak ada gambar menarik, dan yang paling menyedihkan, buku itu sama sekali tidak menceritakan apapun padahal ada banyak nama orang di dalamnya!”

Petugas perpustakaan itu langsung terbeliak dan berkata, “Aha …. Jadi Andalah orang yang membawa buku telepon kami yang hilang minggu lalu!”

Saturday, 6 July 2013

Cerita Lucu: Wong Ah Beng di Pusat Membelibelah

 

 Ini adalah wa punya pemerhatian terhadap perlakuan social yg seling boleh dilihat di pusat2 membeli belah di tanah ayer..


Awek cun + balak hensem
Ini couple rileks sahaja. Tiada menunjukkan public affection yang berlebihan. Olang lain pun sinang melihat meleka.

Awek cun + balak tak hensem
Kebanyakan awek yg cun mesti mendapat balak yang tidak hensem. Silapelhatikan balak itu, ada satu macam muka bangga sebab dia punya amoi cun. Kadang-kadang itu balak mesti pakai spec hitam mau kasik nampak sikit hensem. Boleh diperhatikan juga, itu balak suka buat lawak talak kelaka mau kasik tambat hati aweknya itu (tapi itu awek jalang ketawa, cuma senyum manis sahaja). Selalunya juga, balak itu mempunyai dompet yang tebal.


Awek tak cun + balak hensem
Lu boleh nampak itu awek mesti pegang kaw-kaw tangan balak dia yang hensem tamau kasik lepas. Wa pun tatau apa hat. Public affection yang terlampau2 juga akan dilakukan oleh itu awek tersebut terhadap balaknya. Boleh diperhatikan jua kadang2 itu balak hensem pun ada sikit segan sama itu awek punya tingkatlaku. Lepas itu aa, kalau ada amoi cun lalu tepi, ini awek tak cun mesti kasik jelingan maut terlhadap itu amoi cun. Selupa mau makan olang... Inseculity ploblem..

Awek tak cun + balak tak hensem
Ini couple talak sapa pedulik punya..no komen..

Group of girls + 1 guy
Selalunya berlaku di kedai makan.. Seolang lelaki di kelilingi kawan-kawan pelempuan nya. Sungguh selonok kalau dapat mendengar perbualan meleka. Lu akan pelasan, sambil meleka makan, itu lelaki mesti cakap paling banyak sambil buat lawak talak kelaka (tapi kawan2 pelempuannya mesti ketawa jugak)

Awek cun berpakaian seksi
Akan lamai olang melihat awek ini. Tetapi awek ini talak kisah sebab besar kemungkinan dia sulah biasa mendapat pandangan seperti itu. Awek seksi ini suka menunjukkan buah-buahan di dada nya, atau pusat nya di khalayak lamai kelana dia tau badan nya ada powah.. Seperti juga lu ada keleta cantik ka lumah besar ka jam balu ka mesti kasik olang tengok, so boleh pelasaan ada happy. ini awek pun sebegitu jua.

Awek tak cun berpakaian seksi
Hoiyoooo ini manyak keji punya polumpuan. Lu balang talak cantik kasik tutup mahh, jangan bikin olang lain saakit mataa. Ini spesis juga suka menipu dili sendili dengan mengatakan "I wear sexy and I feel good" ataupun "I have the right to wear anything I want"... Sememangnya meleka melasakan bahawa berpakaian seksi boleh menjadikan meleka jadi lagi lawa.. Wa tidak lasa begitu. Huduh akan tetap huduh. Tetapi jikalau huduh & sexy?? Tepuklah lu punya dada tanya selera ada lalu ka Tatau apa mau cakap lagi woo..

Tuesday, 2 July 2013

Diana Danielle Selamat Bersalin Anak Lelaki

Menerusi akaun Instagram, Farid Kamil berkongsikan gambar bayi lelaki dengan kata kata welcome to the world my son selain menulis bayi ini lahir dengan berat 9.7lbs atau 4.39kg.
sambung baan di sini http://suffianzone.blogspot.com/2013/07/diana-danielle-selamat-bersalin-anak.html

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KLIK JANGAN TAK KLIK

Tingkatkan trafik anda di sini

My Bloglist